logo
 Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.


Az integrált vállalatirányitási rendszerek napjainkban alapfeltételei egy sikeres és innovatív cég működésének, ám nem árt tisztázni, honnan erednek ezek az informatikai megoldások.

Egy szoftver mind fölött

Ami az elnevezését illeti, röviden ERP-ként hivatkoznak a rendszerre, amely az angol enterprise resource planning kifejezés rövidítése. Az első ERP-k az 1990-es években jelentek meg a piacon, ekkor kezdték egyre erőteljesebben használni a vállalatirányításban az informatikát. A motiváció tulajdonképpen az egységesítés volt: a hatékony forrásgazdálkodás és az optimalizálás jegyében a cégek szerették volna egyetlen szoftverbe sűríteni a működés során alkalmazott informatikai megoldásaikat, amiket így integráltan, összekapcsoltan vezettek be a vállalat életébe. Ez volt az alapérdek az ERP létrejötte mögött, a különböző megoldások pedig évről évre fejlődtek, egyre átfogóbb és specifikusabb igényeket szolgáltak ki. Nézzük, hogy állunk 2022-ben, azaz miért éri meg a korábban csak a nagyvállalatok, manapság viszont már a kis- és középvállalkozások számára is elérhető és megfizethető integrált vállalatirányitási rendszerek alkalmazása!

Nagy lépés a versenyképesség felé

Az ERP összefoglalja a cég teljes működését, hiszen egyszerre érinti a pénzügyeket, a kereskedelmet, az értékesítést, a logisztikát, a raktárkezelést, illetve a HR-t. Hatalmas előnye, hogy képes összefoglalni a vállalat belső tevékenységének részleteit a külső folyamatok adathalmazaival, valamint átláthatóvá teszi a kommunikációt, ami az eredményesség alapfeltétele. A transzparencia, illetve a valós idejű információkhoz történő hozzáférhetőség olyan előnyök, amikkel a cég vezetésének rendelkeznie kell, hogy az versenyképes maradjon, ne csak kullogjon a konkurencia nyomában. A közérthető adatkezelés biztosítja a kockázatok átlátását, elemzését, ezáltal a megalapozott, okos és proaktív vezetői döntések meghozatalát.

Költséghatékony munkaszervezés

Szintén az átláthatóság teszi lehetővé az erőforrások lehető legoptimálisabb kihasználását, amelyből munkaszervezési és költséghatékonysági előnyök is származnak. Egy projektalapú ERP segítségével rugalmasan lehet menedzselni a munkaerő felhasználását, ez a cég mellett a munkatársak számára is fontos. A cég dolgozója számára mindig lényeges, hogy érezze, értékes csapattagként kezelik, ehhez az kell, hogy a megegyezéseknek megfelelő időbeosztást kapjon, illetve ne kerüljön váratlan, kényelmetlen, kellemetlen helyzetekbe. Egy integrált vállalatirányitási rendszer ezt képes megvalósítani, hisz minden olyan adatot biztosít a vezetők számára, amelyek kellenek az ideális munkaszervezéshez, az időkeretek és az anyagi források tudatos felhasználásához.

Tudatosabb ajánlatkészítés, gyorsabb megtérülés

Szintén az információk kezelésére és elemzésére vezethető vissza, hogy egy ERP segítségével könnyebb pozícionálni a sikeres projekteket, illetve eredményesebben, nagyobb várható nyereséggel lehet összeállítani az ajánlatokat. Ebben a költségadatok, gyártási kapacitások és várható kockázatok analizálása nyújt segítséget, ezáltal a folyamat végén értelemszerűen magasabb nyereséget és gyorsabb megtérülést ígérő árképzést lehet elérni. Ráadásul az ERP alkalmazásával lerövidíthető, automatizálható, pontosabbá tehető a számlázási folyamat, így a cég hamarabb tudja realizálni a bevételeit, könnyebben kezelheti kintlévőségeit.

Kevesebb hibával az innovációért

A vállalat működésének részletekbe menő megismerésével csökken a hibalehetőségek, illetve ennél fogva a hibák száma is. Ezek sokszor olyan gátló tényezők, amelyek az ERP nélkül észrevétlenek maradnának, eközben mégis visszafognák a cég dinamizmusát, hatékonyságát, teljesítőképességét, ezzel pedig a nyereségét. Az innováció elengedhetetlen a versenyelőny eléréséhez, illetve megtartásához, ehhez a kreatív ötletek mellett azt is tudni kell, hol és hogyan lehet ezeket a lehető legjobban alkalmazni. Egy integrált vállalatirányitási rendszer segít a hiányosságok felfedezésében és a fejlesztésre szoruló területek kijelölésében. A napi működésével, adatgyűjtésével és azok elemzésével ad iránymutatást a jövőre vonatkozóan.

Az azonnali vállalati koordináció lehetősége

A valós időben monitorozható üzleti életben már nem elég a naprakész hozzáállás – óráról órára, percről percre reagálni kell a változásokra. Egy jól kiválasztott és megfelelően integrált vállalatirányitási rendszer segít a cégvezető számára az azonnali vállalati koordinációban, a gyors és átgondolt válaszlépések megfogalmazásában, mindezt nem csak valós időben, de eszköztől függetlenül akár asztali gépen, laptopon vagy okostelefonon egyszerre, nem ritkán a felhős technológia segítségével.

A felhő, és ami mögötte van

Ha már a felhőt említettük, nézzük, milyen pluszértéket hoz ki ez a megoldás egy ERP-ből. Egyrészt könnyebb kezelhetőséget kínál, hiszen a céges IT-csapatnak nem kell helyben foglalkoznia a problémákkal, frissítésekkel, mindez lezajlik a felhőben, automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül. A felszabaduló kapacitásokat ezt követően fontosabb feladatokra fordíthatja az informatikai team. Ki kell emelni a skálázhatóságot, amely prioritás egy gyors fejlődésnek induló, dinamikusan növekvő vállalat esetében. A felhőalapú ERP kibővítése villámgyorsan elérhető, de egyéni igények alapján mindez akár szezonális jelleggel is módosítható. A KKV-szektor esetében meg kell említeni a biztonságot is, mint értékes tulajdonságot, hiszen egy felhős rendszer az esetek többségében stabilabb környezetet kínál, mint amit egy kis- és középvállalkozás önerőből képes lenne megteremteni. Az ERP ezt is megoldja.

2022. 05. 10.Az Europroof vállalatirányítási rendszert egy előzetes felmérés és egy részletes specifikáció készítés után az Ön vállalatának igényeire szabjuk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, minden felmerülő kérdésére válaszolunk!

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

2022. 05. 10.
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.

2022. 05. 04.
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.

2022. 05. 02.
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra

Bezárások, látványos kereslethiány, bizonytalanság, illetve ezekre reagáló átgondolt, intenzív válságkezelés – ez jellemezte a hazai vállalkozásokat a koronavírus-járvány által uralt utóbbi időszakban. Összefoglaltuk, mi okozta a legnagyobb gondot a piaci szereplőknek.