logo
 Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.


Sosem volt még annyira intenzív a digitális forradalom, mint napjainkban, így a vállalati szektorokban is egyre többen felismerik a digitalizáció értékteremtő képességét. Aki eddig ezt nem tette meg, az hatalmas hátrányba került a konkurenciához képest – ha ezt nem így érezte, a koronavírus-járvány biztosan bebizonyította az ellenkezőjét. Korábbi bejegyzésünkben bővebben kifejtettük, mik voltak a Covid19 leginkább érezhető hatásai a hazai vállalkozások esetében, ezek között fontos szerepet játszott a digitalizációs akarat felerősödése, a digitális szintlépésre vonatkozó erőteljesebb igény. De miért van erre ekkora szükség szinte működési területtől függetlenül mindenhol?

Beletanultunk a home office-ba

Ami a digitalizációt illeti, itthon, de nemzetközi szinten is akadtak olyan szereplők, akik csak legyintettek rá, mert nem mérték fel helyesen ennek jelentőségét. Két éve még szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy szektortól függetlenül bárhol a vállalat teljes működését meghatározó döntéseket hozzanak videós konferenciákon keresztül, ahogyan az is, hogy az irodákból tartósan hazaköltözzön a dolgozók többsége, hogy aztán home office-ból, például a kisgyermekét az ölében fogva jelentkezzen be egy meetingre. Viszont a szükség törvényt bont, így a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások miatt a cégek kénytelenek voltak kipróbálni ezt a lehetőséget – és láss csodát, néhány kivételtől eltekintve így is kiválóan működtethető volt a rendszer.

Tény, hogy egy későn felismert lehetőség bármilyen vállalat üzleti modelljét elsöpörheti, éppen ezért kellett gyorsan reagálni, de még jobban jártak azok, akik preventív jelleggel már évek óta készültek a digitális átállásra, az online működésre. Mert bár egy laikusnak egyszerűen hangozhat, miszerint elég home office keretében felcsatlakozni az internetre ahhoz, hogy egy dolgozó megkezdhesse a munkavégzést, a művelet számos működési és biztonsági kérdést felvet. Ezek olyan területek, amelyeket folyamatosan kell fejleszteni, különben jelentős kárt vagy behozhatatlan hátrányt szenvedhet a vállalat.

Prioritássá vált a digitális fejlesztés

A digitalizáció jelentőségéről az eNET internetkutató és tanácsadó cég készített felmérését a Magyar Telekom felkérésére. Összesen 1034 szereplőt kérdeztek meg a hazai kkv-szektorban, amelyek között bőven találni lehetett olyat, amely nem fordított kellő figyelmet a digitális fejlesztésekre – közülük 40 százalék szüneteltette vagy korlátozta is a tevékenységét a járvány alatt. Ennek oka lehetett a webshop hiánya, a gyenge minőségű online számlázási, vásárlási és kapcsolattartási rendszer, vagy éppen az internetkapcsolat alacsony sebessége.

Az, hogy egy cég halogatta a digitalizációt, eddig legalább látszólag védhető volt azzal, hogy a vásárlók egy része nem bízott az online fizetésben, félve használta a bankkártyáját, a kényszer hatására azonban ez a kétely elszállt a célközönségből. Ez ráadásul biztosan nem csak átmeneti állapot, a járvány lecsengése után ugyanez marad az irány az üzleti életben, azaz a digitális fejlesztéseknek továbbra is kiemelkedő jelentőségük lesz, ezeket prioritásként kezdik el kezelni. Ennek módja persze változhat a vállalat méretétől függően: egy kkv számára a kisebb beruházások is komoly digitális fejlődést eredményezhetnek, míg a nagyvállalatoknál a komplex fejlesztések hozhatják el a sikert.

Átgondolt stratégiára lesz szükség

Mi a digitalizáció legnagyobb előnye akár a hazai, akár a nemzetközi piacon? Egyértelműen a költségcsökkentés, a termelékenységnövelés, valamint a versenyképesebb működés. Ezzel kapcsolatban a CMS nemzetközi ügyvédi iroda végzett felmérést a közép-kelet-európai országok tekintetében, ahol a válaszadók 65 százalék mondta azt, hogy a digitalizáció kiemelt fontosságú az említett üzleti célok eléréséhez. A folyamatos fejlesztések közben azonban oda kell figyelni ezek költségvonzatára, illetve a megtérülésre is.

A technológiai fejlődés csakis akkor vihet előre egy céget, ha ár-érték arányban megéri a befektetés. Az IVSZ egy korábbi konferenciáján erre szemléletes példákat hoztak: az önvezető autózás fontos szenzora, a LIDAR, azaz a lézeralapú távérzékelés 2012-ben még 70 ezer, de 2016-ban már csak 90 dollár volt, míg a mesterséges intelligencia esetében a kiemelkedően fontos számítási kapacitásból 1 TPS 2000-ben még elképesztő összegbe, 24 millió dollárba került, 2016-ban azonban már 100-ért hozzá lehetett jutni. Azaz a digitalizáció kapcsán érdemes megjegyezni: jó ütemben, átgondolt stratégia mentén kell belevágni. Eközben az is fontos, hogy a vállalat nyitott legyen az újdonságokra, az elérhető és eredményesen alkalmazható megoldások adaptálására, a folyamatos változásra.

Kevesebb bizonytalanság, jobb versenyképesség

Ami a digitalizáció legnagyobb előnyeit illeti, általánosságban ide sorolható a folyamatok eredményesebb nyomonkövethetősége és optimalizálása, a magasabb biztonsági szint elérése, az átláthatóbb, egyszerűbb, tervezhetőbb működés, a hatékonyság, ezzel a versenyképesség növekedése. Ezek az alapértékek, ám a jelenlegi helyzetben hozzá kell tennünk, hogy a digitalizáció, az online jelenlét és az adattudomány segít átvészelhetőbbé tenni a járvány okozta gazdasági bizonytalanságot is.

Szintén fontos, hogy a piaci szereplők egyre inkább átérzik a digitalizáció valódi jelentőségét. Ez azt jelenti, hogy immár nem csak kismértékű, leginkább informatikai fejlesztésekben gondolkoznak, sokkal inkább egy átfogó, a cég teljes működésére hatást gyakorló átalakítást terveznek. A digitrendi.hu oldal szerint 2020-ben a digitalizáció már a harmadik legfontosabb tényező volt a hatékonyságnövelés szempontjából, ezt csak a folyamatos munkaerőképzés, illetve az általános szervezeti és működési modernizáció előzte meg. Azaz immár nincs kérdés: digitalizáció nélkül a vesztébe rohan egy fejlődni kívánó vállalkozás.

2022. 05. 04.Az Europroof vállalatirányítási rendszert egy előzetes felmérés és egy részletes specifikáció készítés után az Ön vállalatának igényeire szabjuk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, minden felmerülő kérdésére válaszolunk!

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

2022. 05. 10.
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.

2022. 05. 04.
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.

2022. 05. 02.
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra

Bezárások, látványos kereslethiány, bizonytalanság, illetve ezekre reagáló átgondolt, intenzív válságkezelés – ez jellemezte a hazai vállalkozásokat a koronavírus-járvány által uralt utóbbi időszakban. Összefoglaltuk, mi okozta a legnagyobb gondot a piaci szereplőknek.