logo
 Fogalomtár

Összeszedtünk néhány ERP-vel kapcsolatos fogalmat.


Adatbázis - Az adatbázis azonos vonatkoztatási rendszerű, többnyire strukturált adatok összessége, amelyet a tárolására, lekérdezésére és szerkesztésére alkalmas szoftvereszköz kezel.

Adat export - Adatok kinyerését és adott programon kívüli felhasználásának lehetőségét biztosítja. Ilyen lehet például az adatbázisban más formátumban tárolt adatok excelben történő leképezése.

Adat import - Adott program keretein kívül használt adatoknak a célprogramba való beillesztésére szolgáló funkció. Ilyen lehet például egy excelben lévő adatok adatbázisba történő beillesztése.

CRM (Customer Relationship Management) - ügyfélkapcsolat-kezelés. A CRM rendszer célja, hogy a partnereinkkel (legyen az szállító vagy vevő) történő kapcsolattartás során keletkező információkat, dokumentumokat tudjuk tárolni, kezelni. Ezek az információk egy rendszerben kerülnek tárolásra, így az ügyfél kommunikációban érintett résztvevők egyformán hozzájuthatnak, ha a jogosultságuk lehetővé teszi.

EAN - Az európai gyártmánykód (angolul European Article Numbering, EAN) egy vonalkód, amely 13 számjegyből áll.

ELECTRA rendszer – Olyan interfész, ami (esetünkben) az internetes banki műveleteket segíti elő, pl.: a csoportos átutalásokat.

FIFO - First in, first out – Készletkezelési mód, ami először érkezett be a raktárba, az távozik először a raktárból.

Integrálhatóság - Beilleszthetőség, beépíthetőség. Jellemzően egy kisebb, addig különálló rész meglévő rendszerbe való beilleszthetőségét jelöli.

Jogosultságkezelés - A jogosultságkezelés olyan biztonsági funkciója egy ERP rendszernek, mely meghatározza, illetve korlátozza, hogy adott felhasználó/személy mely funkciókhoz, feladatokhoz, modulokhoz és milyen felhasználási jogokkal fér hozzá.

Kliens - A kliens olyan számítógép vagy azon futó program, amelyik hozzáfér egy (távoli) szolgáltatáshoz, amelyet egy számítógép hálózathoz tartozó másik számítógép (a szerver) nyújt.

Migráció - Adatok egy (vagy akár több) program adatbázisából való átköltöztetése jellemzően egy másik program adatbázisába.

Modul - Az ügyviteli rendszerek felépítésében az egyazon témakörhöz kapcsolódóan elvégezhető funkciókat felölelő menüpontokat nevezzük moduloknak.

RFID – (Radio Frequency IDentification) - Rádió frekvenciás azonosítás. Automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba.

SN kód - Serial number, magyarul: szériaszám, egy egyedi szám- és/vagy betűkombináció, mely alkalmas egy adott eszköz azonosítására.

Testreszabás – Egyedi igényeknek való megfeleltetés. (arculati elemek, jogosultságkezelés, lekérdezések).

VIR – (Vezetői Információs Rendszer) – A vállalat tevékenységével kapcsolatos információk, melyek egy-egy döntés meghozatalához szükségesek lehetnek. Ahogyan a neve is mutatja, a VIR arra szolgál, hogy a vállalatirányítási rendszerben tárolt adatokból olyan statisztikákat, kimutatásokat lehessen generálni, amelyek a vállalat vezetőit, döntéshozóit segítik egy-egy döntés meghozatalában.

VPN - (Virtual Private Network) A VPN egy olyan magánhálózati kapcsolat, amely internetkapcsolat megléte esetén lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adatokat küldjenek és fogadjanak úgy, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz.

2019. 01. 07.Az Europroof vállalatirányítási rendszert egy előzetes felmérés és egy részletes specifikáció készítés után az Ön vállalatának igényeire szabjuk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, minden felmerülő kérdésére válaszolunk!

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

2022. 05. 10.
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.

2022. 05. 04.
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.

2022. 05. 02.
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra

Bezárások, látványos kereslethiány, bizonytalanság, illetve ezekre reagáló átgondolt, intenzív válságkezelés – ez jellemezte a hazai vállalkozásokat a koronavírus-járvány által uralt utóbbi időszakban. Összefoglaltuk, mi okozta a legnagyobb gondot a piaci szereplőknek.