logo
 Egy vállalatirányítási rendszer legfontosabb tulajdonságai - 7. Felhőszolgáltatás vagy helyben telepített rendszer?

Egy vállalatirányítási rendszer esetében felmerülhet a kérdés, hogy felhőszolgáltatást vagy helyben telepített rendszert válasszunk. Cikkünkben objektíven érvelünk az egyes lehetőségek mellett és ellen.


Egy vállalatirányítási rendszer esetében felmerülhet a kérdés, hogy felhőszolgáltatást vagy helyben telepített rendszert válasszunk. A felhő alapú szolgáltatáson valójában a böngészőből elérhető rendszert, míg a helyben telepített ERP alatt asztali alkalmazást értünk. Ez utóbbit kiszolgálhatja ténylegesen egy helyi szerver (a vállalat saját szerverén üzemel és a kliens számítógépek helyi hálózaton kapcsolódnak hozzá), de választhatunk bérleti konstrukciót is, mely esetben egy távoli szerveren bérlünk tárhelyet (a vállalat kliens számítógépei interneten keresztül kapcsolódnak a távoli szerverhez).

Mindkét megoldás mellett vannak pro és kontra érvek is, így választáskor mérlegelni kell a vállalat körülményeit és preferenciáit. Cikkünkben objektíven érvelünk az egyes lehetőségek mellett és ellen.

Helyben telepített rendszer

Saját szerver

A saját szerver sajátossága, hogy mivel a telephelyünkön van, így meghibásodás esetén helyben kell elvégezni a javítást, újraindítást, konfigurálást. A helyben telepített rendszer nem függ az internet szolgáltatás minőségétől, internet kimaradás esetén is elérhető. Biztonságos abból a szempontból, hogy fizikailag csak azok férnek hozzá, akiknek hozzáférést engedélyezünk, és csak saját cégünk adatai vannak rajta.

További jellemzője a saját szerver üzemeltetésének, – ami előny és hátrány is egyben – hogy megvásárlása és beüzemelése egyszeri nagy beruházást igényel. A szerver élettartamától függően azonban 5-7 év múlva érdemes új „vasat” vásárolni, hiszen maximálisan ennyi ideig garantálják a gyártók a megbízható működést.

Egyértelmű hátrány, hogy saját magunknak kell gondoskodni az üzemeltetéséről és az ügyviteli rendszerben tárolt adataink biztonságáról is, illetve folyamatosan biztosítani kell az áramellátást. A szerver működése zajos lehet, így nem ajánlott az irodában elhelyezni, viszont a környezeti hatásoktól (villámcsapás, beázás, tűz, áramszünet) védett, klimatizált szerverszoba kialakítása plusz költséget jelent.

Bérelt szerver

Szerver bérlése esetén szerverberuházásra nem kell költenünk, helyette könnyen tervezhető, rendszeres bérleti díjat kell fizetnünk. Nem nekünk kell gondoskodni az üzemeltetésről, adatbiztonságról, a szerver felügyelete, adataink biztonsága nem a mi felelősségünk. Meghibásodás esetén operátori és meghibásodást kezelő csapat áll rendelkezésre. Egyértelmű hátrányt jelent, hogy nem megfelelő internetkapcsolat esetén a bérelt szerver nem érhető el, valamint hogy az alkalmazottak, vagy akár a vezetők körében is aggodalmat okozhat a kiszervezett adatok biztonsága.

Felhőszolgáltatás

A böngésző alapú rendszerekre nagyjából ugyanaz igaz, mint amit az előzőekben a telepített rendszerek bérelt szerveres megoldásánál elmondtunk.

Tévhitek a rendszerekkel kapcsolatban

A helyben telepített szerverekkel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy csak helyben érhetőek el. Természetesen ez nem igaz, hiszen VPN (Virtual Private Network, magyarra fordítva Virtuális Magán Hálózat) kapcsolattal akkor is elérhetőek a céges, belsős hálózatok és erőforrások, amikor a dolgozók nem helyben vannak.

A felhő alapú megoldásokkal szembeni gyakori kritika, hogy nem biztonságos. Ez kiküszöbölhető úgy, ha megbízható, jól átvilágított szolgáltatót választunk. Fontos, hogy nézzük meg a referenciákat, tegyünk fel kérdéseket a használt technológiáról, annak biztonsági szolgáltatásairól, garanciális feltételeiről. Érdemes utánajárni, hogy a szolgáltató rendelkezik-e valamilyen biztonsági tanúsítvánnyal. Ha egy jól felkészült, referenciával rendelkező szolgáltatóval állunk szemben, akkor nincs mitől félnünk.

Láthatjuk, hogy nincs egyértelmű válasz a tekintetben, hogy felhőszolgáltatást vagy a helyben telepített rendszer valamely említett megoldását alkalmazzuk. Azt a rendszert válasszák, ami az önök működésének a legjobban megfelel. Azt javasoljuk, hogy az összes igényt számításba véve, akár egy független szakemberrel konzultálva döntsék el, hogy cégük esetében melyik az ideális megoldás!

2021. 06. 19.Az Europroof vállalatirányítási rendszert egy előzetes felmérés és egy részletes specifikáció készítés után az Ön vállalatának igényeire szabjuk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, minden felmerülő kérdésére válaszolunk!

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

2022. 05. 10.
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.

2022. 05. 04.
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.

2022. 05. 02.
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra

Bezárások, látványos kereslethiány, bizonytalanság, illetve ezekre reagáló átgondolt, intenzív válságkezelés – ez jellemezte a hazai vállalkozásokat a koronavírus-járvány által uralt utóbbi időszakban. Összefoglaltuk, mi okozta a legnagyobb gondot a piaci szereplőknek.