logo
 Egy vállalatirányítási rendszer legfontosabb tulajdonságai - 2. Legyen testreszabható!

Ebbe a blogbejegyzésünkben leírtuk, hogy mi a különbség egy dobozos és egy testreszabható ERP között, és hogy, pontosan mit is jelent az ha egy rendszer testreszabható.


A legtöbb cég nem úgy indul el, hogy eleve rendelkezik vállalatirányítási rendszerrel, amelyhez folyamatait igazítja, hanem éppen fordítva. A megfelelő rendszer kiválasztásához elengedhetetlen egy alapos folyamatfelmérés, melyhez előző bejegyzésünkben adtunk segítséget, a továbbiakban pedig egy ERP legfontosabb tulajdonságát, a testreszabhatóságot igyekszünk bemutatni.

Ahány vállalkozás, annyiféle igény

Egy vállalatirányítási rendszer egyik legfontosabb feladata, hogy a különböző igények kiszolgálásához megfelelő támogatást nyújtson. Egy igazán jó rendszer képes a már kialakult folyamatok utólagos kezelésére, tehát van egy alap, amelyre az Ön cégének folyamatai épülhetnek. Ezen felül a testreszabhatóság révén elérheti, hogy megmaradjanak saját, egyedi folyamatai.

Az ERP típusai

Két típusát különböztetjük meg a vállalatirányítási rendszereknek, mégpedig az egyedi fejlesztésű, valamint az úgynevezett “dobozos” ügyviteli rendszereket.

Az egyedi fejlesztésű rendszerek teljes mértékben az adott vállalat egyéni folyamataira lettek vagy lesznek fejlesztve. Legnagyobb előnyük, hogy lépést tartanak a fejlődéssel, ezzel átláthatóbbá és hatékonyabbá téve a folyamatokat.

A “dobozos” ügyviteli rendszerek abban az esetben jelenthetnek megfelelő megoldást, ha a vállalkozás működése megegyezik a szoftverben kezelt folyamatok logikai felépítésével.  A dobozos vállalatirányítási rendszerek legtöbb esetben nem képesek a vállalatonként eltérő, nagyon sok egyedi igényt felölelő halmazra választ adni, és ezen ERP-k készítői általában nem is adnak lehetőséget a testreszabásra.

Miért fontos a testreszabhatóság?

Optimális egy olyan ERP bevezetése, amely rendelkezik egy tevékenységspecifikus alap motorral, ezen felül pedig saját, egyedi folyamataink kezelésére is lehetőséget biztosít. Lényegében ezt jelenti, ha egy vállalatirányítási rendszer testreszabható.

Ebből következik, hogy az ERP-t fejlesztő cég képviselői és a megrendelő cég közötti kommunikáció nélkülözhetetlen, hiszen a folyamatleírások átadásával nem ér véget az egyeztetés. A szakértők olyan ambivalens ügymenetre világíthatnak rá, melynek megoldása akár költség és időmegtakarítást eredményezhet.

A testreszabás tehát egy elengedhetetlen folyamat, amelynek sikeressége leginkább a szállító és a megrendelő cég együttműködésének minőségén múlik!

Logikus lehetne a következtetés, hogy minél kevesebb egyedi fejlesztésre van szüksége, annál több pénzt spórolhat meg, de nem mindegy, hogy milyen kompromisszumok árán. Fontos, hogy hosszabb időszakra tervezzen, és úgy próbáljon meg reális következtetést levonni az egyedi fejlesztési igények fontosságáról.

2021. 02. 28.Az Europroof vállalatirányítási rendszert egy előzetes felmérés és egy részletes specifikáció készítés után az Ön vállalatának igényeire szabjuk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, minden felmerülő kérdésére válaszolunk!

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

2022. 05. 10.
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?
Miért hasznos egy vállalatirányítási rendszer 2022-ben?

Az ERP-k, azaz az integrált vállalatirányitási rendszerek évtizedek óta a vállalati kultúra részei, ám egy modern megoldás értékét épp az mutatja meg, hogy folyamatosan változik, fejlődik, így minden felmerülő igényre biztosít megnyugtató megoldást.

2022. 05. 04.
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?
Miért elengedhetetlen a digitalizáció egy sikeres vállalkozás építéséhez?

A koronavírus-járvány következményei végérvényesen megmutatták, amit évek óta tudni lehetett: digitalizáció, online jelenlét és adattudomány nélkül képtelenség hosszú távon sikeres vállalkozást építeni 2022-ben.

2022. 05. 02.
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra
A kulcsszó a válságkezelés, avagy a Covid19 hatásai a hazai vállalkozásokra

Bezárások, látványos kereslethiány, bizonytalanság, illetve ezekre reagáló átgondolt, intenzív válságkezelés – ez jellemezte a hazai vállalkozásokat a koronavírus-járvány által uralt utóbbi időszakban. Összefoglaltuk, mi okozta a legnagyobb gondot a piaci szereplőknek.