logo
 
NAV 3.0: A számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos változások

NAV 3.0: A számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos változások

2021. január 4. napjától minden számláról kötelező adatszolgáltatás nyújtása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére a NAV 3.0 néven jegyzett online számlaadat-szolgáltatás keretrendszerén belül.


2018. július 1. napjától a jogalkotó előírta, hogy a vállalkozások által kiállított számlák valós időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe felöltésre kerüljenek. Az első időszakban a minimum 100 000 Ft ÁFA tartalommal rendelkező számlák beküldése vált szükségessé, míg 2020. július 1-je nagy mérföldkövet jelentett a hazai vállalkozások életében, mivel az említett értékhatárt eltörölték és minden olyan számláról adatot kellett szolgáltatni, mely számla esetében a vevő magyar adószámmal rendelkező adóalany volt, függetlenül a számla ÁFA tartalmától.

Legalább, ha nem nagyobb változást hozott a napokban a NAV 3.0 adatszolgáltatás bevezetése, mely érinti a beküldendő sémát, adattartalmat és a beküldendő számlák körét is.

2021. január 4. napjától már az alábbi típusú számlákról is szükséges adatszolgáltatást nyújtani:

- a magánszemélyeknek kiállított számlákat (az adatszolgáltatás nem fogja tartalmazni a vevő személyes adatait)

- közösségi termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat és

- az exportértékesítésről kiállított számlákat

Így a számlaadat szolgáltatás, mindössze néhány kivétellel, szinte teljes egészében kiterjed a magyarországi számlaforgalomra.

 Azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a COVID-19 járvány miatti korlátozásokra való tekintettel 2021. március 31-ig szankciómentességet hirdetett a NAV 3.0 séma alkalmazása alól, azaz március 31-ig lehetséges az előző, NAV 2.0 séma használata, illetve nem szükséges a fent említett számlákról történő adatszolgáltatás, feltéve, hogy az adott vállalkozás regisztrált a NAV Online számla rendszerébe és a NAV 2.0 séma használatával és elvárásaival adatot tud szolgáltatni.

Az europroof rendszer jelen pillanatban a NAV 2.0 sémával kompatibilis, azon elvárások szerint jelenleg is adatokat szolgáltat a NAV részére a kiállított számlákról a jogszabályokkal összhangban, így az europroof rendszert használó ügyfeleinknek nem szükséges szankcióktól tartania.

A NAV 3.0-ra történő átállás fejlesztése jelen pillanatban is gőzerőkkel zajlik, az átállásról tájékoztatni fogjuk tisztelt ügyfeleinket.Forrás:

https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/A_szamlakibocsatok_sz20201231.html

https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Online_Szamla__Marciu20201216.html

2021. 01. 04.