vissza

NAV online adatszolgáltatás 2.0

2020. FEB. 02

Számla adatszolgáltatás (NAV 2.0)

2018 nyarán indult el a KOBAK (azaz az online NAV adatszolgáltatás), melynek lényege az volt, hogy azokról a számlákról kötelező az adóhatóság részére adatot szolgáltatni, amely számlák adótartalommal bíró értékhatára eléri, vagy meghaladja a 100.000 forintot, továbbá belföldi cég számára történik a számlakiállítás. Ez volt az 1.0-ás verzió, melyhez képes 2019 tavaszán érkezett az 1.1-es verzió, és most 2020. április elsejével életbe lép a 2.0-ás verzió.

A NAV 2020. április 1-től kötelezővé teszi az adatszolgáltatáshoz a 2.0 interfész használatát. Ez a számlázó szoftver szállító cégeknek fontos dátum, nem az ügyfeleknek, hiszen azoknak a rendszereknek, amelyek adatot szolgáltatnak a NAV felé, készen kell állniuk a megadott dátumig az átállásra. Ettől az adott naptól kezdve nem lehet majd a korábbi verzióval adatokat beküldeni a NAV felé.

Az említett változásokkal kapcsolatban az első olyan dátum, amely nem csak a számlázó programok szállítóira vonatkozik, hanem az adóalanyokat is érinti, az 2020. július 1-e.  A tavaly elfogadott törvénymódosítás miatt július 1-től eltörlik a 100 000 forintos adatszolgáltatási értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számlajelentési kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

Az új verzió tartalmaz olyan adatmezőket, amelyeket kötelezően használni kell a jövőben és olyanokat is, amelyek opcionálisak. Bekerültek az adatszolgáltatási rendszerbe új ERROR (hiba) és WARNING (figyelmeztető) üzenetek, míg mások kivezetésre kerültek. Változik a módosító számla beküldésének módja és a technikai érvénytelenítés folyamata. A NAV Online Számla 2.0 rendszerbe további funkciók kerülnek be, amelyek bővítik majd a lekérdezések körét és a szűrési feltételeket is.

A következő fontos dátum majd jövőre lesz, ugyanis 2021. január 1-től mindegyik belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell, és ez azokra a számlákra is vonatkozik, amelyeknél természetes személy a vásárlók.

Az Europroof vállalatirányítási rendszer felkészült a változásra és az új verzióban már elérhető a NAV 2.0-nak való teljesmértékű megfelelés.