vissza

2020 július 1. lép hatályba a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály.

2020. JÚN. 21

Júliustól nemcsak a 100 ezer forint áfaérték feletti számlákra vonatkozik a NAV felé való adatszolgáltatási kötelezettség, hanem értékhatár nélkül, minden áfás számlára.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi 100 000 forint áfát tartalmazó számlák helyett MINDEN számlát továbbítani kell a NAV felé, amelyet belföldi adóalany (vállalkozások, egyéni vállalkozók vagy adószámos magánszemélyek) felé állítottak ki. Az új szabályozás 2020. július 1-től minden adószámmal rendelkező magánszemélyre és gazdálkodóra kiterjesztésre kerül. A befogadott (költség) számlák tekintetében viszont csak és kizárólag az áfa bevallásra kötelezetteknek kell majd számlánként, összeghatár nélkül adatot szolgáltatniuk, amennyiben a számlában szereplő áfa összeg tekintetében részben vagy egészben levonási jogot gyakorolnak.

A hatóság azonban türelmi időt adott és szeptember 30-ig nem bírságol az elmaradó adatszolgáltatásért, de csak akkor, ha az adott vállalkozás július 1-ig regisztrált a NAV Online Számla rendszerében. 

Az Europroof vállalatirányítási rendszert felkészítettük a NAV adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől érvénybe lépő változásaira, minden törvényi és jogi előírásnak megfelel. Partnereinknek nincs teendője, az Europroof rendszere automatikusan elvégzi az adatszolgáltatást a NAV felé.